Tel. 020-6538327 | info@eecollect.nl

Uitspraak Hoge Raad 25 november 2016

Wijziging regels Veertiendagenbrief


Geplaatst op 15-12-2016

Op 25 november jl. heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan over de regels van de veertiendagenbrief.  Dit is de laatste aanmaning voor consumenten die conform de Wet Incassokosten (WIK) moet worden verzonden voordat u of uw incassopartner incassokosten van uw consument-schuldenaar kunt vorderen, artikel 6:96, lid 6 BW. Deze uitspraak is alleen relevant wanneer u zaken doet met consumenten ofwel particulieren. Voor zakelijke incasso, waaronder v.o.f’s en eenmanszaken,  is deze uitspraak dus niet relevant.

De Hoge Raad geeft met deze uitspraak duidelijkheid over de regels van de Wet Incassokosten (WIK) en met name de regels voor de veertiendagenbrief. U kunt hier de uitspraak zelf nalezen, hieronder vindt u een korte samenvatting van de belangrijkste punten.

  1. Wanneer begint de veertiendagentermijn?

De veertien dagen termijn begint de dag nadat de brief bij uw debiteur is bezorgd. Het gaat er daarbij om dat de debiteur de volle veertiendagentermijn heeft om te betalen. Daarmee moet er rekening worden gehouden met de termijn van de postbezorging met inbegrip van dagen dat de post niet wordt bezorgd, zoals zondag, maandag en feestdagen. Wij lichten dit hieronder toe in ons advies.

  1. Op wie rust de stelplicht en de bewijslast in een gerechtelijke procedure?

De schuldeiser moet bewijzen dat er aan de voorwaarden van de veertiendagenbrief is voldaan.

Verstekzaken: In de dagvaarding moet gesteld worden dat en op welke dag de veertiendagenbrief door de schuldenaar (op zijn laatst) is bezorgd. De rechter zal dit, ook wanneer dit niet wordt betwist, toetsen.

Betwisting: Bij betwisting van ontvangst van de veertien dagen brief dient u te bewijzen dat de brief naar een adres is verzonden waarvan u redelijkerwijs mocht uit gaan dat de schuldenaar daar kon worden bereikt. Wanneer de schuldenaar de gestelde termijn betwist dient u aan te tonen op welke dag de brief op z’n laatst bij schuldenaar is bezorgd.

Termijn postbezorging: Voor de termijn van de postbezorging kunt u uitgaan van 2 dagen nadat u de brief bij het postbedrijf heeft aangeboden. Zondag, maandag en feestdagen kunnen daarbij niet worden meegerekend als tussenliggende dag.

  1. Belang juiste vermelding van de betaaltermijn van de veertiendagenbrief

Indien u de betaaltermijn verkeerd formuleert zullen de incassokosten in een gerechtelijke procedure door de rechter worden afgewezen. De formulering in de veertiendagenbrief is daarbij leidend. Het maakt dus niet uit of de debiteur nog meerdere dagen na vervaltermijn van u brief de tijd heef gehad om te betalen.

 In de uitspraak worden twee formuleringen genoemd welke u kunt gebruiken: “Binnen veertien dagen vanaf de dag nadat deze brief bij u is bezorgd” en “binnen vijftien dagen nadat deze brief bij u is bezorgd” (onze keuze, want korter en duidelijker).  Door één van deze formuleringen te gebruiken zullen de incassokosten (behoudens eventuele andere verweren) worden toegewezen.

 

 

  1. Wat gebeurt er bij een gedeeltelijke betaling na veertiendagenbrief?

Bij gedeeltelijke betaling na een veertien dagen brief, kunt u het restant van de vordering desgewenst uit  handen geven. U hoeft dus niet een nieuwe veertiendagenbrief te verzenden. De incassokosten dienen dan uiteraard wel op basis van het nog openstaande bedrag te worden berekend.

 

  1. Ons advies:

 


Deel dit bericht:


Overige nieuwsberichten

15-12-2016
Uitspraak Hoge Raad 25 november 2016
Op 25 november jl. heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan over de regels van de veertiendagenbrief.  Dit is de laatste aanmaning voor...
02-06-2014
Verhoging griffierechten houdt bedrijven weg bij rechter
Bedrijven zien als gevolg van de verhoging van de griffierechten (kosten voor de toegang tot de rechter) vaker af van een rechtsgang. Dat geldt met...
07-03-2014
Nieuwe website
Beste bezoeker, Met veel plezier hebben wij vandaag onze nieuwe website gelanceerd. E&E Collect houdt actief de laatste ICT ontwikkelingen bij...
04-03-2014
Wanneer schakel je een incassobureau in?
Als ondernemer heb je een goed gevulde orderportefeuille, maar de betalingen blijven soms uit. Debiteuren betalen niet of te laat, crediteuren...
© 2013 - 2020 E&E Collect B.V.